Dry needling

Wat ons uniek maakt is dat we behandelen met een holistische visie, oftewel wij kijken niet alleen naar het gevolg of de symptomen maar wij proberen met name de oorzaak te achterhalen.

maak een afspraak

dry needling, de spieren laten ontspannen

Het is mogelijk dat er door verkeerd gebruik, langdurige overbelasting van spieren en na een blessure, pijnpunten (Triggerpoints) ontstaan, die een scala van klachten tot gevolg kunnen hebben. Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken. Triggerpoints geven vaak niet alleen pijn in de betreffende spier, maar kunnen klachten veroorzaken in een gebied waar je het niet zou verwachten (referred pain). Veel mensen nemen deze  klachten voor lief en denken dat ze er mee moeten leren leven.

Oorzaken Triggerpoints

  • Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging, zelfs als ze maar een kleine belasting vergen.
  • Als spieren langdurig statisch aangespannen worden.
  • Als spieren gedurende een langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn. Dit bevordert het verstijven en verzwakken van spieren.
  • Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning (bijv. zwaar tillen, sporten, in de tuin werken).
  • Overbelasting van spieren door een verkeerde (werk)houding.
  • Stress, dit brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid. Dit leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints sneller kunnen ontstaan.
  • Plotselinge schokken, valpartijen en botsingen. Scheefstand van wervels.

Triggerpoints geven vaak niet alleen pijn in de betreffende spier, maar kunnen klachten veroorzaken in een gebied waar je het niet zou verwachten (referred pain). Veel mensen nemen deze  klachten voor lief en denken dat ze er mee moeten leren leven. Door deze punten met een acupunctuurnaald (dry needling is geen acupunctuur) aan te prikken, wordt de pijn minder of verdwijnt zelfs.

Dry needling is een behandeltechniek waarbij een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald. Er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Wat voel je tijdens een dry needling behandeling?

De steriele naaldjes die voor dry needling gebruikt worden zijn heel dun. Het zijn dezelfde naaldjes als bij acupunctuur gebruikt worden. Nadat de therapeut de strakke band en het triggerpoint gelokaliseerd heeft, wordt het naaldje snel door de huid getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe; dit is een niet pijnlijk, dof gevoel. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response. Dit voelt als een elektrisch schokje. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken. Afhankelijk van de spier waarin het punt zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier, kunnen de twitches zeer hevig zijn. Ook kunt u de uitstralende pijn voelen die door het triggerpoint veroorzaakt wordt. Dry needling is dus geen pijnvrije behandelmethode.

Een ander fenomeen dat soms kan optreden tijdens de behandeling is een zogenaamde vegetatieve reactie: men wordt ineens zweterig, rillerig, misselijk of wat zweverig in het hoofd. Deze reactie is, hoewel onplezierig, van voorbijgaande aard. Omdat er een vegetatieve reactie kan optreden, zal er altijd in liggende houding behandeld worden.

Aandachtspunten

Er kunnen bij dry needling soms kleine bloedinkjes optreden. Dit is op zich ongevaarlijk omdat het gaatje zo klein is dat het bloed vrijwel direct weer stolt. Als u bloedverdunners gebruikt is het belangrijk dat u dit aan uw therapeut doorgeeft aangezien hierdoor de bloedstolling trager kan werken.

Wat kan je voelen na de behandeling?

Na de behandeling kan de spier flink gevoelig, stijf of beurs (“blauwe plek”) aanvoelen. De eerste uren is dit het meest. Ook is aanspannen van de net behandelde spieren dan pijnlijk. Na een nachtrust voelt het al een stuk beter maar nog wel beurs. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren. Daarna treedt een merkbare verbetering op. Met name de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen (aanzienlijk) af. De beweeglijkheid neemt juist toe doordat de spier meer ontspannen is. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden, zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning.

WAAROM medical move?

w

persoonlijke aandacht

Onze therapeuten nemen de tijd voor je.

Z

duidelijke informatie

Wij vinden het belangrijk dat jijzelf begrijpt waar de klacht
vandaan komt en weet wat je eraan kan doen.

juiste training & begeleiding

De juiste oefeningen, begeleiding 1 op 1.
De oefeningen zelf voelen en uit goed uitvoeren.

i

Complete adviezen en analyses

Met een team specialisten die de kennis hebben om de klacht bij de oorzaak te behandelen.

OPENINGSTIJDEN

Maandag:     08:00-21:00
Dinsdag:       08:00-21:00
Woensdag:   08:00 - 21:00
Donderdag:  08:00-21:00
Vrijdag:         08:00-17:00
Zaterdag:      07:00-13:00
Zondag:         07:00-13:00

Hoe bereik je ons?

Medical Move
Oosteinde 34
2361 HE Warmond

info@medicalmove.nl
0252 365011

VOLG ONS OP

MedicalMove