Welke hormonen zijn bij jou uit balans?

Hormonen hebben invloed op hoe we eruit zien, hoe gezond we zijn en hoe we ons voelen. Veel klachten zijn gerelateerd aan onze hormonen. Een hormonale disbalans wordt o.a. veroorzaakt door verkeerde voeding, te veel stress en de verkeerde manier van bewegen. Deze symptomencheck van de meest voorkomende hormonale disbalansen geeft een indicatie van jouw hormonale (dis)balans.

Vul onderstaand formulier in en ontvang 15% korting op een uitgebreide hormoon analyse bij Medical Move.

Teveel oestrogeen t.o.v. progesteron

Oestrogeen en progesteron moeten bij zowel mannen als vrouwen in de juiste verhouding zijn. Oestrogeen en progesteron hebben een tegengestelde werking. Oestrogeen stimuleert bijvoorbeeld het vasthouden van vocht en vet, terwijl progesteron het tegenovergestelde effect heeft.

Heb je 3 of meer symptomen aangekruist dan heb je mogelijk een oestrogeendominantie. Er zijn verschillende oorzaken van oestrogeendominantie, zoals stress, een hoog vetpercentage of bijvoorbeeld verkeerde voeding.

Teveel testosteron t.o.v. oestrogeen

Een disbalans tussen deze twee hormonen zorgt ervoor dat het moeilijk is om spiermassa op te bouwen en vet kwijt te raken. Mannen hebben het vrouwelijke hormoon oestrogeen ook in hun lichaam en is t.o.v. testosteron soms teveel.

En vrouwen hebben ook het mannelijke hormoon testosteron in het lichaam die t.o.v. oestrogeen soms te weinig is, waardoor bijvoorbeeld vetverbranding en spiergroei niet optimaal is.

Heb je 3 of meer symptomen aangekruist dan heb je mogelijk te weinig testosteron. Er zijn verschillende oorzaken van een tekort aan testosteron, zoals te lage inname verzadigd vet, te vaak en te lang sporten en/of bijvoorbeeld verkeerde voeding.

Teveel cortisol t.o.v. DHEA

Cortisol wordt het stresshormoon genoemd en DHEA het anti stresshormoon. Cortisol stimuleert o.a. de vetopslag in de buik terwijl DHEA juist de afbraak van buikvet versnelt.

Hebb je 3 of meer symptomen aangekruist dan heb je mogelijk te veel cortisol Er zijn verschillende oorzaken van een te hoog cortisol, zoals stress, te weinig vet eten, weinig slapen, te veel en te lang trainen.

Te weinig schildklierhormoon

Wanneer je schildklier traag werkt wordt de stofwisseling in je lichaam sterk verminderd. Dit heeft o.a. invloed op je gewicht en je energie.

Heb je 3 of meer symptomen aangekruist dan heb je mogelijk te weinig schildklierhormoon. Er zijn verschillende oorzaken van een tekort aan het schildklierhormoon, zoals weinig calorieën/koolhydraten binnen krijgen, jodiumtekort en stress.

Teveel insuline (insulineresistentie)

Bij insulineresistentie zijn de lichaamscellen ‘ongevoelig’ geworden voor het hormoon insuline. Hierdoor wordt de glucose minder goed in de cellen opgenomen en kan de bloedsuikerspiegel op langer termijn stijgen. Insulineresistentie is het voorstadium van diabetes type 2.

Heb je 3 of meer symptomen aangekruist dan heb je mogelijk insulineresistentie. Er zijn verschillende oorzaken van insulineresistentie, zoals te hoge suiker -en koolhydraatinname, te weinig sporten en bewegen en teveel stress.

Te weinig cortisol (bijnierhormoon)

Langdurige stress en daardoor een te lange tijd een te hoge productie van cortisol kan de bijnieren ‘uitputten’.

Heb je 3 of meer symptomen aangekruist dan heb je mogelijk te weinig cortisol. Er zijn verschillende oorzaken te weinig bijnierhormonen, zoals chronische stress, te veel en te lang trainen, te weinig ontspanning/slaap.

blote buik met kom salade

Deze korte symptomencheck geeft een indicatie van jouw hormonale (dis)balans.
Geen zorgen als je bij meerdere hormonen meer dan 3 symptomen hebt aangekruist! Dat wil niet direct zeggen dat alle belangrijke hormonen uit balans zijn!

Er zijn verschillende oorzaken voor hormonale disbalansen en aanpassing van voeding en leefstijl kan helpen (blijvend) klachten te doen verminderen of verdwijnen!

Heb je vragen of wil je meer inzicht en een uitgebreide hormonale analyse neem dan contact met ons op!

Vul het formulier in en ontvang 15% korting op een uitgebreide hormoon analyse bij Medical Move.