Het einde van het jaar nadert en het is weer zover. Het moment dat je kan overstappen naar een andere zorgverzekeraar. In November zijn alle polissen voor 2021 bekend geworden.
Tijd om deze polissen is onder de loep te nemen!

We nemen je mee in een aantal belangrijke wijzigingen voor 2021. Waardoor jij deze informatie mee kan nemen in de eventuele overstap die je gaat maken.

Wat gaat er veranderen?

Het zal geen nieuws zijn dat de prijzen bij de meeste zorgverzekeraars weer omhoog gaan. Sommige polissen worden en duurder en vergoeden minder. Iets wat je in de afgelopen jaren eerder als normaal dan uitzonderlijk kan zien.
Waar ze dit jaar nog meer op gaan korten is de vergoeding voor ongecontracteerde zorg. Dit geldt voor bijna alle zorgverzekeraars. Het gevolg hiervan is dat jij als zorggebruiker voor hogere zorg kosten kan komen te staan. 

Wij vinden dit zeer zorgwekkend en misleiden voor jou als zorg consument. Samen met het KNGF en actiegroep fysiotherapie willen we graag een transparante en eerlijke boodschap brengen.

Zorgverzekeraars zetten ongecontracteerde zorg weg met het volgende:
 • Ongecontracteerde zorg is kwalitatief minder goed. De reden die ze hiervoor geven is omdat ze met ons geen afspraken kunnen maken over aantal behandelingen, wachttijden en prijs. Side note: de zorgverzekering wil niet met ons om de tafel. Zij bepalen en wij moeten een handtekening zetten. Zo niet, komt er geen contract of kiezen wij voor geen contract omdat het overleg mist. Het tarief voor fysiotherapie is al 12 jaar hetzelfde ondanks inflatie en polis prijzen.
 • Wij zijn duurdere zorg dan gecontracteerde zorg. Dit is onjuist, de zorgverzekeraars vergoeden juist veel minder dan dat ze gecontracteerde zorg zouden betalen. De kwaliteit zou minder zijn dan gecontracteerde zorg. In de praktijk zie je dat ongecontracteerde zorg vaak meer op de client is gericht dan bij de gecontracteerde zorg waar een gedeelte van de behandeltijd in administratieve werkzaamheden verdwijnt.
 • De Polis prijzen gaan ieder jaar structureel omhoog, polissen worden minder en de zorgverleners worden al 12 jaar voor hetzelfde bedrag betaald. Nu komt daar nog bij dat de vergoeding van ongecontracteerde zorg wordt verlaagd.

Hierboven kan je dus de misleidende informatie lezen die de zorgverzekeraar naar de consument verspreid. Ook jij hebt hierin een keuze! Tijd om een juiste keuze te maken die bij jou past.

Steun je zorgverlener door voor de ‘goede’ zorgverzekeraar te kiezen, maar steun vooral je eigen portemonnee. Sta voor je eigen keuze en rechten.

Welke zorgverzekeraars raden wij aan voor ongecontracteerde zorg voor met name fysiotherapie  ?

Prima alternatieven:

Welke zorgverzekeraars echt af te raden zijn:

VGZ is wel baas boven baas als het gaat om vergoedingen voor ongecontracteerde zorg. Voor alle polissen gaan ze maar 17,50 vergoeden. CZ volgt hierin ook met een aantal merken. Met 1 polis keert CZ maar 15,- uit.

Hierbij een lijstje met zorgverzekeraars die wij zouden afraden:

 • VGZ
 • UNIVE
 • Besure
 • Bewuzt
 • CZ (zorgbewust/zorg op maat)
 • IZA
 • IZZ
 • Menzis (uitgezonderd vrij 100% polis)
 • Nationale Nederlanden

We raden je aan om de polissen goed te bekijken en na te vragen bij de zorgverzekeraars. Wat doe jij? Steun je ons en stap je over? Verdiep je in ieder geval eerst voor je de keuze maakt!

Vragen? Mail of app ons !