Een personal trainer die een sporter in een sportschool begeleidt bij het doen van een benchpress met een barbell waar 2 5kg gewichten aan hangen.

In januari starten elk jaar weer veel mensen met goede voornemens. Slechts 4 tot 8 procent van de bevolking weet zijn of haar goede voornemens vol te houden. Wist jij dat januari niet de beste maand is om te beginnen? En weet jij hoe jij jouw goede voornemens wel kan volhouden? Medical Move vertelt je hier graag meer over.

Populaire voornemens

Wist je dat afvallen het populairste goede voornemen is? Van alle Nederlanders, heeft 78% goede voornemens voor het nieuwe jaar. Van alle voornemens heeft maar liefst 13% betrekking op afvallen. Ook minder druk maken (9%), meer sporten en bewegen (7%), het vinden van een nieuwe baan (5%) en zuiniger met geld omgaan (5%) zijn populaire voornemens.

Begin in augustus met jouw goede voornemen

77% van alle mensen met goede voornemens, houdt de goede voornemens één week vol. Het duurt gemiddeld drie maanden om je routine te veranderen. Wie zijn goede voornemen(s) drie maanden volhoudt, slaagt er vaak ook in om dat de rest van het jaar vol te houden.

Eigenlijk is januari niet de beste maand om te beginnen met je goede voornemens. Uit onderzoek van StickK blijkt dat augustus de beste maand is om te starten. Dit komt doordat de meeste mensen dan terugkomen van vakantie en dan sowieso moeten wennen aan nieuwe routines.

Maak jouw goede voornemens concreet

Uiteraard willen wij dat jij jouw goede voornemens wel weet vol te houden. Maak jouw goede voornemens concreet, dan houd je ze langer vol. Door realistische doelen te stellen, zoals: ‘ik ga twee keer in de week sporten’, slagen mensen er eerder in hun goede voornemens vol te houden. Werk met dag-, week- en maanddoelen. Door dit op te bouwen vergroot je de nodige inspanning en zelfbeheersing.

Nachtrust is belangrijk

Tot slot willen wij graag meegeven dat nachtrust belangrijk is voor je wilskracht. Te weinig slaap verstoort de werking van de prefrontale cortex; het hersengebied dat verantwoordelijk is voor onder andere het nemen van beslissingen, doelen stellen en impulscontrole.

Onze experts helpen je graag om jouw goede voornemens en doelen van 2023 te behalen.
Tot snel!